1) Benzodiazepinler
Kaygı giderici ilaçlardır. Etkileri kullanılmaya başlandığında hemen başlar.
Genel Yan Etkileri
Uzun süreli kullanımda bağımlılık riskleri vardır. Genellikle üç aydan fazla kullanılmaları önerilmez. Bazı durumlarda kullanım süresi altı aya kadar uzatılabilir. Uyku apnesi olanlarda çok gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Alkolle birlikte kullanımları sakıncalıdır. Her iki durumda da solunum depresyonu riski artar. Olanaklıysa bu ilaçlar kullanılırken araç kullanımından kaçınılmalıdır. Olanaklı değilse araç kullanılmayan saatlerde alınması daha uygun olur. Uykululuk yapabilir. Ancak kullanım sırasında bu yan etki düzelir. Yüksek dozlarda kafa karışıklığı yapabilir. Doz azalta azalta bırakmak gerekir. Ani bırakmalarda yoğun kaygı artışı, epileptik nöbetlerin tetiklenmesi gibi durumlar yaşanabilir.
Alprazolam (Xanax)
Panik bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, depresyon, katatoni gibi durumlarda kullanılır. Diğer ilaçlarla denetlenemeyen deliryum durumlarında tedaviye eklenebilir.
Lorazepam (Ativan)
Panik bozukluğu, anksiyete bozukluğu, katatoni gibi durumlarda kullanılır. Diğer ilaçlarla denetlenemeyen deliryum durumlarında tedaviye eklenebilir.
Klonazepam (Rivotril, Rivoclon)
Panik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi durumlarda kullanılır. Obsesif kompulsif bozuklukta, son zamanlarda çıkan tedavi kılavuzlarında yer almamakla birlikte, bazı hastalarda belirgin bir fayda gösterebilir.
Diazepam (Diazem, Nervium)
Alkol yoksunluğu ve deliryum tremens gibi durumlarda kullanılır.
2) Buspiron (Buspon)
Kaygı giderici ilaçtır. Genelde tek başına kullanılmaz. Depresyonda ekleme tedavisi olarak antidepresanların gücünü arttırabilir. Ayrıca tek başına kullanıldığında, birçok bruksizmli hastada, diş sıkmalarını belirgin azaltır. İştah artışı beklenmez. Uykululuk da beklenen bir yan etki değildir. Baş ağrısı, bulantı, huzursuzluk, sinirlilik gibi yan etkileri olabilir. Düzenli kullanımda, bu yan etkiler ilk 10 günde azalarak geçer.